Midilli
Konu başlıkları
KISACA
Midilli (Yunanca 'Lesvos', İngilizce 'Lesbos') Ege denizinde bir adadır. Edremit körfezinde yeralan Midilli adası Türkiye'ye çok yakındır. Yunanistan'ın 3. büyük adasıdır.
Midilli dingin yaşamı ile öne çıkan yerleşimleri ile güzel bir dinlenme yeridir. Doğası Türkiye'nin Ege bölgesine çok benzese de, Bodrum, Didim, Kuşadası gibi ilçelerimizde "turizm" adına yapılan görüntü, ses kirliliği gibi iğrençliklere Midilli'de rastlanmaz. Sıra sıra aşevlerinin olduğu yerlerde bile en çok duyulan kişilerin konuşmalarıdır. Adanın Midilli ilçesi dışında, Türkiye'deki gibi gözü rahatsız eden yapılaşma da azdır. Dingin yaşam, temiz doğa arayışındaki gezginler için ada çok uygun bir varış yeridir.
Ünlü ozan Namık Kemal, büyük Türk amirali Barbaros Hayrettin Paşa gibi önemli Türklerin doğum yeri olan Midilli 1462 ile 1912 yılları arasında tam 450 yıl Osmanlı devletinin parçası olmuştur. Türkler için büyük bir yıkımla sonuçlanan Balkan savaşı sonunda savaşmadan Yunanistan'a bırakılmıştır. Türkiye ile Yunanistan arasında 1922 yılında yapılan Değişim ("Mübadele") anlaşması ile, adadaki Türkler Türkiye'ye göçetmişlerdir. Bugün adadan Türk adı ile yapıları büyük ölçüde silinmiştir.
Son yıllarda Türkiye'den Midilli'ye çok sayıda gezgin gitmektedir. Adadaki resmi söylem her ne denli Türk karşıtı olsa da, adanın halkı Türklere karşı çok yakın davranış sergilerler.
Özellikleri
- Dingin yaşamı
- Temiz doğası
- Yapıları ile ilgi çeken kişilikli yerleşimleri
- Türk kültürüne yakın kültürü
- Ucuz, iyi yerel uzo (Yunan rakısı) üreticileri
GİTMEDEN HAZIRLIK
Vize
Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan, Şengen bölgesinde yeralmaktadır. Şengen vizesinin yanısıra, adalara Türk gezginleri çekmek için "Kapıda vize" ile de girilebilmektedir.
Yunanistan'ın "Kapıda vize" uygulaması yalnızca Midilli, Sisam (Samos), İstanköy (Kos), Rodos, Sakız ile Meis adalarına geçişleri için yapılır.
"Kapıda vize" başvurusu Ayvalık-Midilli arasında yolcu taşıyan deniz ulaşım kuruluşları ya da gezi kuruluşları aracılığı ile yapılabilmektedir. 'Kapıda Vize' konusunda ayrıntılı bilgi için Kapıda Alınan Şengen Vizesi yüzlemine bakınız.
Her durumda "Kapıda vize" ile Midilli'ye varan yolcular Midilli gümrüğünde ortalama 2-3 saat bekletilmektedirler (Şengen vizeli yolcular için bu süre yarım saat ile 1 saat arasındadır).
Yunanistan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) boykot etmektedir. Pasaportunda KKTC'ye giriş damgası olan Türk yurttaşları Yunanistan'a alınmamaktadır. İşin acı yanı, bu durum Türk devletinin sınır çıkış kapılarında da resmi olarak belirtilmektedir...
Nasıl Gidilir
Gezi Kuruluşu Düzenlemesi ("tur") ile
Midilli'ye Türkiye'den gezi düzenleyen çeşitli kuruluşlar vardır. Her yerde olduğu gibi gezi kuruluşları ile toplu olarak gezmenin iyi ya da kötü yanları Midilli'de de geçerlidir. Toplu olarak, özellikle otobüslerle gezdirilen yolcular genellikle büyük yerleşim yerlerine uğrarlar ve önceden belirlenmiş aşevlerinde yemek yedirilirler. Midilli'nin birçok yerleşimi otobüsle gezmeye uygun olmadığı için bu geziler genellikle Midilli, Molova (Molivos), Petra vb gibi yerlere uğrarlar.
Havayolu ile
Her ne denli Midilli'de havaalanı olsa da, Türkiye'den adaya uçuşlar yoktur.
Araba
Midilli'yi gezmenin en iyi yolu kendi arabanız ya da adada kiralayacağınız araba ile yapılanıdır. Böylelikle dilediğiniz yere dilediğiniz zaman gider, dilediğiniz denli kalırsınız.
Adada araç akışı Türkiye'ye çok benzediği için zorluk çekmezsiniz. Genellikle sürücüler sabırlı, saygılı davranırlar. Arada sırada sizi birkaç metre arkanızdan izleyen araba çıktığında bunların Türk arabaları olduğunu gördüğünüzde şaşırmayın.
Adaya kendi aracınızı Ayvalık'tan kalkan feribotlar ile götürüp getirebilirsiniz. Midilli'de aracınızı kullanabilmeniz için yurtdışı yol sigortasını yaptırmış olmanız gerekir. Ayvalık-Midilli arasında çalışan feribotlar ufak olduğu için kesinlikle en az hafta önceden yerayırmalısınız, yoksa yer bulamayabilirsiniz.
Eğer adada 3-4 gün kalacaksanız, kendi arabanızı adada araç kiralamak daha ucuza gelebilir.
Eğer araba kiralamayı yeğlerseniz, yerayırtımınızı kesinlikle önceden yapmış olun. Yoksa adaya varıştan sonra limandaki araç kiralama işyerlerine girip sorguladığınızda 3-4 günlük kiralama bedelini bir gün için vermeye hazır olun... Hemen hemen tanınmış tüm araç kiralama kuruluşları adada yeralır. Her durumda, bu kuruluşların sitelerinin yanısıra, easyterra.com gibi Genelağ sitelerindeki ederlere bakmakta yarar var.
Giysi
Midilli'ye gezilerin çoğunlukla yaz aylarında yapıldığını gözönüne alırsak, çoğu zaman kıs pantolon, etek, tişört yeterlidir. Eğer çok önlemli birisiyseniz, ince bir yelkesen de alabilirsiniz yanınıza....
Bazı dinsel yerlere (örneğin Petra'daki tepe kilisine) erkeklerin kısa pantolonla, kadınların da açık giysilerle girmeleri yasaktır. Ancak bu yasak çoğunlukla uygulanmaz.
Konaklama
Kesinlikle gitmeden uygun bir süre önce kalacak yerinizi ayırtın. Varıştan sonra kalacak yer bulmak çok daha pahalıya gelebilir. Kesenize, önceliklerinize uyan bir yer için "Konaklama" bölümüne bakın.
Genel Bilgi
VARIŞ
Midilli adasına sizi götüren tekne Midilli ilçesinin limanına yanaşır. Sınır kapısı göreceli olarak içi kötü düzenlenmiş bir yapıda yeralır. Sanki labirentimsi yapısı ile yolcu akışını zorlaştırmak için yapılmış gibidir.
Genellikle değişik kuruluşların tekneleri yaklaşık zamanlarda vardıkları için bu sınır kapısında uzun kuyruklar oluşur. En az yarım saat ile 1 saat arasında beklersiniz.
Sınır kapısındaki Yunan yetkililer ellerinden geldiğince Türkçe konuşmaya çalışırlar, genellikle yolculara iyi davranırlar.
Duvarlarda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine hayvansal ürünleri sokmanın yasak olduğunu bildiren posterler olsa da, bu konuda sıkı bir denetim yoktur. Gümrük görevlileri ancak kuşkulandıkları kişilerin bavullarını X-ışını aygıtlarından geçirirler. Bunu da büyük olasılıkla uyuşturucu vb gibi yasadışı nesneleri bulmak için yaparlar.
YEREL ULAŞIM
Toplu Taşım
Bisiklet
Ada oldukça dingin araç akışı ile bisiklet kullanmaya uygundur. Ancak adanın birçok yerinin oldukça dağlık olduğunu belirtmekte yarar var. Adada özellikle ovalık yerlerde bisiklet kiralanabilir.
Yürüme
Özellikle araçların giremediği dar sokaklı yerleşimlerde gezmenin en iyi yolu, arabanızı bir yere parkedip sokak aralarında yürümektir. Midillililer bu dar sokaklarda ulaşım için moped türü motorsikletler kullanırlar. Dolayısı ile yürürken bunlara karşı önlemli olmak gerekir...
Taksi
GEZİP GÖRME
Kesinlikle Görmeli (5*)
- Molova (Molivos /Mithymna)
Adanın kuzey batısındaki bu güzel yerleşim yeri Midilli adasının tanıtım yüzüdür. Molova tartışmasız adanın en güzel yerleşimidir.
Resmi adı 'Mithymna' (okunuşu: Mitimna) olmasına karşın, yerel halk dilinde adı "Molinos"tur. Türkçe adı ise Molova'dır.
Görmeli (4*)
Görülebilir (3*)
İlgilenen Görmeli, Gitmeli
Çocuklar İçin
ALIŞ VERİŞ
Özgün Ürünler
Türkiye'ye dönerken peynir, zeytinyağı, uzo (Yunan rakısı) ya da armağanlık nesneler (buzdolabı mıknatısları, pişmiş topraktan tabaklar, bardaklar vb) götürebilirsiniz.
Ayvalık limanındaki sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaparken görevliler tüm bavulları X-ışını aygıtlarından geçirerek arama yaparlar. Sınırı aşan oranda peynir, zeytinyağı, alkollü içki getirenlere "bir daha aşmayın" sözlü uyarısı ile yetinilir. Dolayısı ile bu denli sıkı aramanın nedeni merak konusudur...
KONAKLAMA
Yatınaklar (oteller)
YEME, İÇME
Aşevleri
Ederlerine göre yıldızların anlamları:
- *** Başlangıç yemeği ile ana yemek 30-35 avro dolayında tutar.
- ** Başlangıç yemeği ile ana yemek 20 avro dolayında tutar.
- * Yemek 10 avro ya da daha az tutar.